2020年2月8日関西大学英語第2問長文解答&徹底解説

大学受験

みなさんこんにちは。2020年2月8日の関西大学全学部試験の英語問題第2問の解説を行います。難易度として昨年並という感想です。

関大の英語は3題あり、1題目が会話、2題、3題目が長文となっています。特に第2題目の長文は内容に適した語句を入れる形になっているので文の内容理解が必須になります。

また、文法問題も出てきてますので、しっかりと取る必要があるでしょう。

スポンサーリンク
スポンサーリンク

関大の英語について

関大の英語問題は比較的単語数も他の関関同立の中で少なく、また選択肢も3択問題が多いので比較的簡単といえます。

第3問の長文解説については「関西大学(2020年2月8日)全学部試験英語解答解説速報」を見てください。

解答について

関大の2020年2月8日の英語第2問の問題は空欄補充と内容読解で構成されています。まずは、解答について見ていきましょう

A問題の解答

(1)(2)(3)(4)(5)
CDAAD
(6)(7)(8)(9)(10)
CADCB
(11)(12)(13)(14)(15)
BDBBC

B問題の解答

BACACCA

関大の長文問題

A問題は、(1)〜(15)に埋めるものを選択、B問題は内容読解という形です。少し長いですが、英語長文をそのまま引用します。

Teddy bears are naturally associated with babies and children. What makes a cute gift for a new baby? Babies always love pink or blue bears stuffed full of cotton. However, you might be surprised to learn that the teddy bear is rather new in terms of history. In fact, the teddy bear was invented to honor US President Theodore Roosevelt and was given that name at the beginning of the 20th century. Just as interesting is the fact that those teddy bears were not cute or (1) at all.

   On November 14, 1902, President Roosevelt was on a bear-hunting trip in Onward, Mississippi, which was ( 2 ) by the Mississippi Governor Andrew H. Longino. The hunting party was large and many in the party had already gotten a bear. President Roosevelt was not very lucky on this particular trip and had not only not shot a bear, but had yet to even see one. Not wanting Roosevelt to look bad, his assistants, led by Holt Collier, followed the tracks of a black bear deep into the woods with the help of their(3). After beating the bear until it could not run away, Collier had the bear tied to a tree and then called to the president. He suggested that Roosevelt shoot the bear ( 4 ) the hunting trip would not be a failure. Though he loved a good hunt and was a well-known hunter, Roosevelt did not feel that shooting a bear tied to a tree was very fair, so he declined.

   News traveled across the nation that President Theodore Roosevelt would not shoot the bear. Newspapers picked up the story, and political cartoonist Clifford Berryman drew a cartoon showing how the President refused to kill the bear. Everyone loved to see the (5 ) side of their president. That cartoon was printed in the Washington Post on November 16, 1902. Soon, other cartoons followed, all with various depictions of President Roosevelt and a bear he ( 6) shoot. From that time forward, Berryman often drew a baby bear in cartoons associated with Roosevelt.

     The first timẹ a stuffed bear was referred to as a “Teddy Bear” came shortly (7). A candy shop owner in Brooklyn named Morris Michtom saw the cartoon and got an idea about how to bring more customers into his shop. His wife often made stuffed bears and other animals, so he got two and placed them in the window of his store. He got permission from the President to call them “Teddy’s bears.” Ironically, though Teddy is short for Theodore, President Roosevelt ( 8 ) the nickname. Nonetheless, the name stuck, and Teddy’s bears were born. Not only did Michtom succeed in bringing more customers to his store, but he began to sell his wife’s bears as quickly as she could make them. That is when he switched from selling candy to starting a company called the Ideal Novelty and Toy Company, where he factory-produced the teddy bear.

     Six months after the failed hunting trip, an American buyer for George Borgfeldt & Company in New York saw cute stuffed bears at the Leipzig Toy Fair in Germany. He bought 3,000 of these bears from the Steiff firm, and soon these bears were known as teddy bears as well. Since neither producer of the stuffed teddy bears knew of the other, both Michtom and Steiff are seen as the original (9). In addition to the bear itself, books and songs were also created about Teddy’s bears. Seymour Eaton wrote a children’s book series entitled The Roosevelt Bears. In 1907, John Walter Bratton wrote an instrumental piece called “The Teddy Bears’ Picnic.” This instrumental piece ( 10 ) had lyrics added to it, written by Jimmy Kennedy in 1932.

     You might be surprised if you (11) an original teddy bear because they have changed their looks over the years. The originals looked much more like an adult bear, with a longer nose and small, gleaming eyes. They were also covered with fur and were not as adorable. ( 12), however, toy makers began converting these realistic bears into cute toys for children. Modern teddies have smaller noses, larger foreheads, and bigger eyes, making them look more like baby bears. ( 13 ), companies make all varieties of bears from polar bears to panda bears to grizzly bears and use a variety of materials from artificial fur to cotton and denim. Teddy bears became so common that they began showing up everywhere. Books about teddy bears became so common that listing all of them would be impossible.

     Teddy bears are known for their magical, comforting powers. They are able to calm bad dreams, scare away the monsters under the bed, and push away loneliness. That is why emergency and hospital staff often give teddy bears to children during a ( 14 ) crisis. One program, called the Teddy Bear Cops program, allows police, fire, and emergency officials in the US to give children teddy bears during an emergency to help calm them down. Victory Junction, a camp for seriously ill children in North Carolina, understands how comforting teddy bears are, too. Each year, every child that visits the camp gets a special bear made from black-and-white material to help them with homesickness and then to remind them of the camp throughout the year. Other programs include Operation Hug, Teddy Bears That Care Program, Teddy Bears for Tears, and We Care Bears. So, ( 15) you buy a teddy bear for a newborn, use teddy bears to decorate a baby cake for a baby shower, read stories about teddy bears, or donate money so that emergency officials can give teddy bears to those in need, you are participating in a trend that started over 100 years ago when a president would not shoot a bear.

いかがだったでしょうか?テディベアとルーズベルト大統領の話は意外と有名な話なので背景知識を持っていた人もいるかもしれませんね。では、早速問題解説をしていきましょう。

A問題とその解説

(1) A. wild B. hairy C. lovable D. clever

答え:C

“Just as interesting is the fact that those teddy bears were not cute or (1) at all.”とありcute or(    )と、等位接続詞orがあるのでcuteと同じような意味のものを探す。結果、lovable (愛らしい)という意味が妥当。ちなみに、not ~at all(全く〜ない)という意味は覚えておこう

(2) A. discovered B. forbidden C. avoided D. hosted

答え:D

“President Roosevelt was on a bear-hunting trip in Onward, Mississippi, which was ( 2 ) by the Mississippi Governor Andrew H. Longino.”と、本文で「ルーズベルト大統領はミシシッピ議会のアンドリューHロンギノによって(  )された熊狩の旅行にいた」とあるのでhost(接待された)が意味的に一番しっくりと来る。

(3) A. dogs B.maps C. guns D. president

答え:A

“Not wanting Roosevelt to look bad, his assistants, followed the tracks of a black bear deep into the woods with the help of their(3).”「ルーズベルトに悪く見せたくなかったので、彼の助手は(   )の助けを得て森の深くまで黒クマの跡を追いかけた」とある。クマの跡を追いかけるのは、犬以外ありえないのでAが正解。Not wanting Roosevelt to look badが分詞構文になっているのは注意

(4) A.so that B.since C. although D. in case

答え:A

“He suggested that Roosevelt shoot the bear ( 4 ) the hunting trip would not be a failure.”「狩りの旅行が失敗しない(    )ルーズベルトはクマを撃つよう提案した」とある。〜のようにのso thatが意味として自然。ちなみにHe suggested that Roosevelt shootは仮定法現在でshouldがshootの前に省略されているのに注意。

(5) A. cowardly B. humorous C. wild D. gentle

答え:D

“Everyone loved to see the (5 ) side of their president”「みんな大統領の(  )な側面を見るのを好んだ」とある。ルーズベルトはクマを撃つのを拒んだと直前の文にあるので、「優しい」という意味のDが入る。ちなみにA. cowardly(臆病な)

(6) A. must not B. could not C. dare not D. should not

答え:C

dare not(あえて〜しない)。助動詞では否定形でしかdareは使用しないのに注意。「ルーズベルトがあえて撃たなかったクマ」という形になる。

(7) A. thereafter B. in time C. ever since D. enough

答え:A

文意として「ぬいぐるみはその後まもなくテディベアと呼ばれた」というのが自然。thereafter(その後)やa stuffed bear(ぬいぐるみ)は覚えておく単語です。

(8) A. loved B. changed C. adopted D. detested

答え:D

“Ironically, though Teddy is short for Theodore, President Roosevelt ( 8 ) the nickname. Nonetheless・・・”「皮肉なことにテディはセオドアのあだ名ですが、ルーズベルト大統領はそのニックネームを(   )。それにもかかわらず、テディベアが生まれた・・・」とあるので、(  )の意味的にマイナスな表現がはいる。detestは「嫌っている」という意味なのでこれが当てはまる。

(9) A. buyers B. hunters C. creators D.users

答え:C

“Since neither producer of the stuffed teddy bears knew of the other, both Michtom and Steiff are seen as the original (    ).”「ぬいぐるみテディベアのどちらの製作者も他のものを知らなかったため、MichtomとSteiffの両方がオリジナルの(  )と見なされています。」カッコに入るのはオリジナル製作者という単語なのでCが正解。

(10) A. immediately B. eventually C. permanently D. often

答え:B

単語の意味はA.すぐにB.最終的にC.永久にD.頻繁に。この曲に最終的に歌詞が付け加えられた、という意味になるのでBが適切。

(11) A. have seen B.saw C.were seeing D. would see

答え:B

仮定法過去が使われている。「もしあなたがオリジナルのテディベアをみたなら驚くかもしれない」という意味。よって、Bの過去形が適切。

(12) A. Another time B. Behind time C. Every time D. Over time

答え:D

over time(時間とともに)が適切。「時間とともにおもちゃはリアルなクマから子供のための愛らしいおもちゃへと変わっていった」となる。

(13) A. Exactly B. In addition C. Unfortunately D. In consequence

答え:B

( )の前にテディベアは赤ん坊ぐまのように変わった、とある。その後に、「会社はシロクマ、パンダ、ハイイログマの全ての種類を作り」と話が添加しているので「さらに」という意味のBが適切。

(14) A. medical B. similar C. conditional D. predictable

答え:B

これは、似たような危険の間、病院の職員が子供にテディベアを与える理由です。

(15) A. the less B. whatever C. whether D. unless

答え:C

Whether~ or ,という形です。

B問題とその解説

(1) On the occasion of the hunting party in Onward, Mississippi, President Theodore Roosevelt

  • A.spotted a bear, shot his rifle, and missed.
  • B. said “no” to shooting a defenseless bear.
  • C. tracked a bear but decided to spare it.

答え:B ルーズベルト大統領は熊狩で無防備なクマをあえて撃たなかったのでBが適切。

(2)President Roosevelt’s behavior during the hunting party helped improve

  • A. his popularity.
  • B. hunters’ popularity.
  • C. the bear’s popularity.

答え:A 狩りでのルーズベルトの行動は彼の人気を高めたのでAが適切。

(3)Roosevelt was first associated with bears in

  • A. a political speech.
  • B. the toy industry.
  • C. the print media.

答え:C

(4)The teddy bear trend

  • A. started after the hunting party.
  • B.came fast but did not last long.
  • C. was planned by Teddy Roosevelt.

答え:A テディベアの流行は、狩りの後に始まった。

(5)The shape and appearance of teddy bears have changed in order to

  • A. please Theodore Roosevelt.
  • B. look like bears in the woods.
  • C. meet the tastes of children.

答え:C テディベアの外見は子供の好みに合うように変化した。

(6) Nowadays, teddy bears are used to

  • A. solve unexpected emergencies.
  • B. donate money to the police force.
  • C. soothe kids in times of difficulty.

答え:C 昨今、テディベアは困難な状態の子供をおちつかせるのに使われる。

(7) The most appropriate title for this passage is

  • A. “From Hunting to Hugging Bears.”
  • B. “How Roosevelt Changed America.”
  • C. “The Two Creators of the Teddy Bear.

答え:A

まとめ

どうでしたか?内容としてそれほど難しくはないので、しっかりと取れるようにしてください。

お疲れさまでした。

スポンサーリンク
スポンサーリンク

コメント

タイトルとURLをコピーしました